Zaalvoetbal

Zaalvoetbal nog steeds populair

Wij mannen kunnen er niet genoeg van krijgen, voetbal! We worden ook wel verwend met ieder weekend topwedstrijden uit binnen- en buitenland, doordeweeks Champions League wedstrijden en Europa League wedstrijden van topniveau, bekerwedstrijden en om de twee jaar ook nog eens een WK of EK. We zijn het zo gewend dat er constant voetbal om ons heen is, dat het opeens heel stil wordt als het er even niet is, zoals tijdens een winterstop of zomerstop. Vaak wordt er ook gekozen om naast voetbal op de club, ook aan zaalvoetbal te doen. Met name op middelbare scholen is zaalvoetbal erg populair. Dit zal voornamelijk te maken hebben omdat er tijdens gymlessen ook regelmatig gevoetbald wordt en leerlingen hierdoor veel in aanmerking komen met zaalvoetbal.

Wat zijn de spelregels?

Zaalvoetbal verschilt niet veel van normaal voetbal, het idee blijft hetzelfde natuurlijk. Toch zijn er een aantal elementen die verschillen van regulier voetbal.

– Er wordt 5 vs 5 gespeeld. Dit betekent 4 veldspelers en een keeper. Het is ook logisch dat er minder spelers kunnen spelen omdat je op een veel kleiner veld speelt.

– Er mag continue worden doorgewisseld. In tegenstelling tot reguliere voetbalwedstrijden waarbij er max. 3 wissels zijn toegestaan, mag er bij zaalvoetbal continue worden gewisseld. Het klinkt misschien gek, maar zaalvoetbal vereist misschien wel meer conditie dan bi regulier voetbal. Je bent constant in beweging en kunt je niet verstoppen.

– Techniek boven fysiek. Bij zaalvoetbal draait alles om techniek. Je moet een tegenstander kunnen passeren, wendbaar zijn, snel beslissingen kunnen maken en een hele snelle handelingssnelheid hebben.

– Zaalvoetbalschoenen. In de zaal zijn noppen uiteraard niet toegestaan en er mag uitsluiten op zaalvoetbalschoenen worden gevoetbald. Bekijk een ruim assortiment aan zaalvoetbalschoenen op onze site.

– Er wordt niet ingegooid. Wanneer de bal langs de zijlijn gaat, wordt er ingetrapt. Dit houdt het spel snel en laag over de grond, waar zaalvoetbal bekend om staat.

– Tijdrekken zit er bij zaalvoetbal bijna niet in. Een keeper dient de bal binnen 4 seconden uit te gooien of trappen. Ook dienen vrije trappen binnen 4 seconden genomen te worden.

– Geen buitenspel. Ideaal voor personen die niet weten wat buitenspel inhoudt, ga lekker op zaalvoetbal.

– Bij zaalvoetbal wordt er gebruik gemaakt van een ander soort bal dan bij regulier voetbal. De bal bij zaalvoetbal is kleiner en stuitert ook veel minder. Het idee hierachter is om de bal laag te houden en technisch voetbal te bevorderen.